Η φιλοσοφία μας είναι να ζείτε «το μήνα του μέλιτος όλο το χρόνο».
Πως γίνεται αυτό;
Γίνεται με τη βαθειά εκτίμηση της αξίας που έχει το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης, στον άνθρωπο.
Ο κόσμος της μέλισσας ή αλλιώς κοινωνία της μέλισσας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Έχουμε πολλά να διδαχτούμε απ΄ αυτόν τον κόσμο.
Έχουμε επίσης το μεράκι, τη συνέπεια και τη διάθεση να μαθαίνουμε, για να προσφέρουμε μέλι ανωτέρας ποιότητας και προϊόντα ωφέλημα με θεραπευτικές ιδιότητες προς τον άνθρωπο.
Σας προσκαλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας για να μοιραστούμε την Αγάπη μας για το θαυμαστό κόσμο της Μέλισσας.
Θησαυρός υγείας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι μετά την εντατική πνευματική ή χειρονακτική εργασία, το μέλι δίνει νέες δυνάμεις στον οργανισμό. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφέλιμο σε υγιείς και αρρώστους. Ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταϋγετο όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι (μήνας του μέλιτος).
Οι εργατικές μέλισσες ταξιδεύουν και συλλέγουν από άνθη των φυτών το νέκταρ κι εκκρίσεις εντόμων, ουσίες γνωστές ως μελιτώματα.
Οι συλλέκτριες τις μεταφέρουν στην κυψέλη, τις εμπλουτίζουν με πολύτιμα συστατικά και ένζυμα, τις μεταποιεί σε μέλι και τελικά το αποθηκεύουν οι εργάτριες στις κηρήθρες.
Το μέλι είναι μια φυσική τροφή που μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες.
Περιέχει υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Δεν είναι τυχαίο που το μέλι είναι η μόνη τροφή που δε λήγει ποτέ.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, μειώνει το πρόβλημα έλκους, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς.
Βοηθά άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας, λόγω της χολένης που περιέχει.
Συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάστασης της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, επειδή έχει σίδηρο.
Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη των κυττάρων. Τα ζάχαρα του μελιού απορροφούνται αμέσως γι΄ αυτό είναι γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων κι άλλων παθογόνων οργανισμών. Βοηθάει στην επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση των πληγών.
Είναι κρεμμώδης ουσία που εκκρίνουν οι αδένες των νεαρών μελισσών που έχουν στο φάρυγγα για να θρέψουν τις προνύμφες που θα γίνουν βασίλισσες.
Το καταπληκτικό γεγονός της μεγάλης θρεπτικής αξίας είναι πως η προνύμφη που θα τραφεί με αυτόν θα ζήσει περίπου 6 χρόνια ενώ η απλή προνύμφη ζει το πολύ μέχρι 5-6 μήνες.
Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται το μυστικό που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.
Τα συστατικά αυτά παραμένουν άγνωστα. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πως περιέχει τα βασικά αμινοξέα, όλες τις βασικές βιταμίνες, ένζυμα, αναπλαστικά στοιχεία, μεταλλικά άλατα, πρωτεϊνες, λιπίδια, κ.ά.
Η πρόπολη είναι είδος ρητίνης εμπλουτισμένη με κερί, γύρη, ένζυμα κι άλλες ουσίες που την παράγει η μέλισσα και τη χρησιμοποιεί για να στεγανοποιήσει και ν΄ απολυμάνει την είσοδο της κυψέλης.
Προσφέρει προστασία στη φωλιά εμποδίζοντας την είσοδο σε εχθρούς, όπως τα ποντίκια, μεγάλες πεταλούδες, κ.ά.
Η πρόπολη έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας. Έχει αντιγριπική δράση βοηθάει στις αλλεργίες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Έχει αντιβακτηριακή δράση στα βακτήρια και προστατεύει τη βιταμίνη C από οξειδώσεις.
Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, στην οδοντιατρική, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης.
Η γύρη είναι το προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια της ελληνικής φύσης. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, ορμόνες.
Βελτιώνει την όρεξη και βοηθάει σε περιπτώσεις εξασθένισης του οργανισμού και αδυναμίας απώλειας βάρους, εντερικών ανωμαλιών, ψύχωσης και νευρασθενιών, απώλεια μνήμης, κακού μεταβολισμού, επηρεάζει θετικά την τριχοφυϊα, μετριάζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στη φλεγμονή του προστάτη.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ένα μικρό χωρίο της ανατολικής Κρήτης, τη Λατσίδα. Μέχρι τα 31 μου χρόνια εργαζόμουν ως ηλεκτρολόγος.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της δουλειάς δεν με άφηναν να εχω καμιά ουσιαστική επαφή με την φύση. Η πρώτη μου επαφή με την μελισσοκομία ήταν ερασιτεχνική. Με τη παρότρυνση της αδελφής μου Μαρίας, αγόρασα ένα μελίσσι από ένα φίλο μελισσοκόμο και το τοποθέτησα στην αυλή του σπιτιού μου. Από αυτό το μελίσσι κατάφερα να πάρω ένα πλαίσιο μέλι, το οποίο ήταν από την περίοδο ανθοφορίας της χαρουπιάς, μια γεύση που θυμάμαι ακόμα.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είχα ένα τροχαίο ατύχημα, έσπασα το ισχίο μου και έπαθα μια νευρολογική επιπλοκή στην παλάμη του χεριού. Πέρασα μερικές μέρες στο νοσοκομείο και αρκετό διάστημα ανάρρωση στο σπίτι. Σε αυτό το διάστημα που δεν μπορούσα να δουλέψω, μπήκα σε προβληματισμούς και αναζήτηση για την πορεία της ζωής μου, αποφάσισα να τελειώσω το λύκειο και να έχω ένα απολυτήριο. Ο καιρός περνούσε και το πρόβλημα στο χέρι μου δεν βελτιωνόταν. Η μεγάλη μου αδελφή Μαρία με συμβούλεψε να εφαρμόσω το μελισσοβελονισμό με την βοήθεια βελονιστή. Το εφάρμοσα και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό!
Η ζωή όμως συνεχίζει να κάνει το παιχνίδι της και καταλήγω στην Θεσσαλονίκη όπου ένας καθηγητής από το εσπερινό λύκειο όπου φοιτούσα, θα με φέρει ξανά σε επαφή με την μελισσοκομία. Δεν θα καταφέρω να μείνω μακριά από την Κρήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νησί με φωνάζει πίσω αλλά η μελισσοκομία με ακολουθεί…
Ένας καινούργιος φίλος μελισσοκόμος θα μου μάθει τα μυστικά της μελισσοκομίας και με την συνεχή βοήθεια του θα αναπτύξω το μελισσοκομείο μου. Στο μεταξύ συνάντησα το άλλο μου μισό και απέκτησα μια καινούρια οικογένεια! Με την τεράστια βοήθεια της καινούργιας μου οικογένειας, θα αποκτήσω και το μελισσοκομικό εργαστήρι μου στο ορεινό χωρίο, Κρούστα. Ο προπάππους και ο παππούς της γυναίκας μου ασχολιόταν με την μελισσοκομία και ο χώρος όπου είναι σήμερα εγκατεστημένο το μελισσοκομείο μου και το εργαστήρι ανήκαν σε αυτούς.